ПРЕХРАМБЕНО
ХЕМИЈСКА ШКОЛА
НИШ
Делатност
О
Г
Л
А
С
Н
А

Т
А
Б
Л
А
Настава и школска пекара
Г
А
Л
Е
Р
И
Ј
А
У
Ч
Е
Н
И
Ц
И
Ш
К
О
Л
А
савиндан
Савиндан је у нашој школи увек посебан дан. Школска слава је традиционално обележена свечано и достојанствено у духу поштовања и љубави према најзначајнијој личности српског народа. Академија је отпочела сечењем славског колача, а затим је уследио културно-уметнички програм. Химну Светом Сави једногласно су запевали ученици под диригентском палицом наставника музичке уметности Кларе Станковић, а након тога изведен је маштовито осмишљен драмски програм за који су се побринуле наставник српског језика Наташа Милосављевић и наставник верске наставе Милена Биберовић. Подсетили смо се улоге коју је Свети Сава имао у целокупној култури српског народа. Ученици су својим умећем на достојан начин показали да је он утемељивач српске цркве, државе и школства, зачетник уметности и медицине, просветитељ и путоказ свима који теже правим људским вредностима, стицању знања и напретку. Подсећајући се лика и дела Светог Саве, истакнут је његов значај, али и пут којим треба да идемо да бисмо били достојни потомци таквог великана.
нови пехари за наше пекаре
Манифестација "Пекарски дани" одржава се већ неколико година у Алексинцу. У низу едукативних и забавних активности најпосећенији и најатрактивнији део свакако је изложба славских колача. Наши ученици образовног профила пекар и прехрамбени техничар трећег разреда, учествовали су 23.10.2015.године на манифестацији X пекарски дани у Алексинцу на такмичарској изложби „ Најлепши Славски колач 2015.“ 
Изложено је 14 славских колача уз одговарајући аранжман. На такмичење су ишли следећи ученици: Милошевић Стефан 3-7, Стоиљковић Маја 2-6, Симоновић Душан 1-6, Марјановић Алекса 1-6 и Велев Михајило 3-6, са организатором практичне наставе Весном Ристић и предметним наставницима Милосављевић Биљаном, Стојиљковић Славицом и Петковић Силваном. Изложба наших ученика била је веома запажена и посећена.  
У категорији средњих школа, прво место је освојила наша школа, а победнички славски колач израдила је ученица 3-6 Стојановић Милена. Школа је добила захвалницу за учешће. Ученици су имали прилику да се упознају и друже са вршњацима из других школа и градова Србије као и Словеније.  
Народне новине су у викенд двоброју, 31.10.-01.11.2015. објавиле чланак о постигнутом успеху наших ученика. 
Млекарска школа са домом ученика „др Обрен Пејић“ из Пирота, организовала је 27.11.2015.године седми пут манифестацију Дани хлеба. Наша школа је узела учешће у такмичењу израде славских колача и изложби славских колача и пекарских производа. На манифестацију су ишли директорка школе мр Тања Микић- Николић са ученицима првог разреда Симоновић Душаном и Марјановић Алексом, предметним наставником Петковић Силваном и организатором практичне наставе Весном Ристић. 
Ученик првог разреда, образовног профила пекар, Душан Симоновић, такмичио се у изради славског колача и освојио треће место у конкуренцији 11 школа и ученика трећег разреда. Ментор ученика је наставник Петковић Силвана. 
Радове за ревијални део израдили су ученици образовног профила пекар, одељења I-6, II-6(Микић Марко и Милошевић Милош), III-7( Виријевић Стефан, Митић Милош, Станковић Младен, Тодоровић Милан, Ђорђевић Предраг и Ђорђевић Илија)и III-6 прехрамбени техничар (Велев Михајило, Стојановић Милена и Марјановић Кристина). 
У ревијалном делу, наша школа је освојила прво место и златну плакету за аранжирање стола на изложби уметнички обликованог теста и традиционалних пекарских производа. Школа је добила и захвалницу за учешће на манифестацији.  
Манифестација је медијски била одлично праћена. Телевизија Пирот емитовала је интервју директорке Прехрамбено-хемијске школе, часопис „Слобода“ је објавио чланак о школи и о концепту кооперативног модела образовања који наша школа има са социјалним партнерима. Јавни сервис РТС емитовао је интервју организатора практичне наставе 27.11. у емисији „Србија данас“ и 30.11.2015. године у јутарњем програму. 
Ученици су остварили нова познанства и стекли нова искуства са вршњацима из Србије, Бугарске и Словеније.  
На пролеће нас очекују републичка такмичења средњих стручних школа из подручја рада заступљених у нашој школи на којима ћемо учествовати. Оставрени успеси само су додатни подстрек за ова такмичења на којима смо постизали запажене резултате.  
дан сарадње ученика, родитеља и наставника у прехрамбено хемијској школи ниш
Ученици и наставници Прехрамбено хемијске школе традиционално и ове године, поводом обележавања Дана школе организују Дан сарадње ученика, родитеља и наставника. Тим поводом у школи су припремљене бројне активности: Сајам каријерног вођења, велики број јавних часова које посећују родитељи као и сет креативних радионица на којима су ученици показали креативност, знање и вештине.  
Обележавање је почело присуством тринаест Факултета и високих школа који су представили своје студијске програме матурантима Прехрамбено хемијске школе. Активно учешће на сајму су узели: Факултет заштитре на раду, Природно математички факултет, Технолошки факултет Лесковац, Факултет техничких наука Нови Сад, Висока техничка школа Ниш, Висока пољопривредно прехрамбена школа Прокупље, Висока струковна школа за васпитаче Пирот, Висока школа за васпитаче Алексинац и Виша пословна школа Лесковац. 
Као стручна школа са 83. године образовно васпитног рада у области прераде хране, један од јавних часова је био посвећен промовисању здравих стилова живота и принципима правилне исхране. Поред тога, ученици и наставници су испитивали и присуство глутена у намирницама. Маме ученика Прехрамбено хемијске школе су биле активни посетиоци радионице за израду украса за славске колаче. Познато је да већ дуги низ година ученици ове школе постижу изузетне резултате на републичким такмичењима из ове области.  
Квалитет наставе из области опште образовних предмета се у овој школи брижљиво негује. Родитељи и ученици су уживали у драмској представи Ана Карењина за коју су адаптацију припремиле наставнице Прехрамбено хемијске школе, а чије је извођење изазвало пуно емоција од стране присутних. 
Изузетан спој направили су наставници физике и музичког васпитања, извођењем јавног сарадничког часа на тему Акустикачиме су показали на који начин се физика бави проучавањем звука. На овај начин у школи брину о развоју међупредметних компетенција који МПНТР промовише кроз реформу образовања.  
На значај бављења физичким активностима указали су нам наставници физичког васпитања који су за родитеље ученика школе припремили предавање и турнир у стоном тенису. 
Прехрамбено хемијска школа је укључена у Међународни програм еко школа у Србији. Обзиром да је једина средња школа у граду која има овај статус, њени ученици су угостили основце из ОШ Краљ Петар I и ОШ Бранко Миљковић чиме су начињени значајни кораци у подизању свести о значају очувања животне средине код најмлађих Нишлија. Кроз радионице секције креативних вештина, нишки основци су правили естетски осмишљене кутије за пластичне чепове чијом продајом се сакупља новац за куповину помагала за најугроженије суграђане.  
Разноврстан и добро осмишљен програм је изазвао задовољство и осмехе на лицима родитеља и ученика. Задовољни су били и наставници јер су успели да кроз мноштво различитих активности истакну резултате образовно васпитног рада и да подсете очеве и мајке својих ђака да је „од колевке па до гроба најлепше ђачко доба“. 
Ана Карењина
Испитивање присуства глутена
Јабука
Креативна радионица