ПРЕХРАМБЕНО
ХЕМИЈСКА ШКОЛА
НИШ
Школа
О
Г
Л
А
С
Н
А

Т
А
Б
Л
А
Историјат, основни подаци о школи и органи од значаја за рад установе
 
Д
Е
Л
А
Т
Н
О
С
Т
Г
А
Л
Е
Р
И
Ј
А
У
Ч
Е
Н
И
Ц
И
МЕЂУНАРОДНА ЕКО ШКОЛА
Прехрамбено-хемијска школа се налази у процесу стицања статуса међународне Еко-школе. 
Данас више од 50 земаља у свету спроводи међународни програм Еко-школе, у који је укључено више од 12 милиона ђака и студената. 
Наш циљ је да ускоро постанемо део тог квалитетног модела васпитања и образовања, с обзиром да смо бригу за заштиту животне средине себи поставили као трајну вредност, а могло би се рећи, чак, и као модел живљења. 
УЧЕНИЦИ ПРЕХРАМБЕНО-ХЕМИЈСКЕ ШКОЛЕ МЕЂУ НАЈБОЉИМ ЕКО-РЕПОРТЕРИМА У СРБИЈИ !
Ученици Прехрамбено-хемијске школе Владана Станковић, Ненад Ђорђевић и Петар Станковић су написали чланак „Чувари природе из ПРЕ-ХЕМ-а“, у оквиру конкурса „Штеди ресурсе, не бацај, рециклирај“ који је организован у оквиру међународног програма млади еко-репортери.  
На конкурсу је учествовало преко 140 еко-репортера широм Србије и жири састављен од представника удружења „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“, RECAN фондације и стручних сарадника из области уметности и новинарства је доделио нашим ученицима друго место за написани чланак.  
Награде нашим ученицима су додељене на 13. Регионалној конференцији „Животна средина ка Европи – EnE17“, 5. Juna 2017. године у Београду, у просторијама Привредне коморе Србије. Додели награда је присуствовао и ментор Дејан Гичевски. 
Додатне информације о наведеном догађају, као и фотографије, можете погледати на следећа два наведена сајта Амбасадора одрживог развоја и животне средине: 
Представници ПССС Ниш у посети Прехрамбено-хемијској школи
Представници Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ниш посетили су 7. 11. 2017. године Прехрамбено-хемијску школу Ниш. Том приликом одржали су предавање члановима еколошке секције и ученицима образовних профила техничар за заштиту животне средине и техничар за биотехнологију. 
 
Предавање на тему „Врсте отпада у пољопривреди и његово збрињавање“ привукло је пажњу наших ученика, па је након њега уследила дискусија која је показала велико интересовање за заштиту животне средине и управљање отпадом. 
 
Успешна сарадња са Пољопривредном саветодавном и стручном службом Ниша довела је до заједничког закључка да овакве акције и убудуће треба организовати. 

Национални оператер међународног програма Еко-школа у посети  
Прехрамбено-хемијској школи 
Прехрамбено-хемијску школу су посетиле Александра Младеновић и Милена Табашевић, национални оператери међународног програма Еко-школа у Србији, у понедељак 11. септембра 2017. године. 
Циљ посете је био преглед постојеће документације и пружање савета у вези са предстојећим еко-корацима. Овом приликом обишле су просторије наше школе, најлешу учионицу у Србији и школску пекару. 
Фотографије снимљене за време боравка у нашој школи су објављене и на сајту Eco-Schools Serbia www.facebook.com/ecoschoolsserbia/.  

Представници УГ „Плант“ у посети Прехрамбено-хемијској школи
Представници нишког невладиног удружења “Плант“ посетили су у понедељак, 11. 12. 2017. године Прехрамбено-хемијску школу. Ова непрофитна организација је основана ради остваривања циљева у области заштите животне средине, унапређења демократских процеса, заштите људских права и развоја и унапређења цивилног друштва. 
Председник удружења „Плант“, Драгана Вукадиновић, одржала је у нашој школи стручно предавање на тему „Сви имамо право на здраву животну средину“. Чланови еколошке секције и ученици смера техничар за заштиту животне средине су се информисали о међународним људским правима, Архуској конвенцији, Кјото протоколу, поглављу 27, загађивачима животне срдине, начинима сортирања и сакупљања отпада, санитарним и дивљим депонијама итд. Практично, ученици су имали прилику да употпуне своја знања о темама које свакодневно обрађују на часовима теорије, вежби и блок наставе коју реализују у оквиру стручних предмета. Предавање је заинтересовало ученике, па је уследила занимљива дискусија. 

У посети Канцеларији за младе Града Ниша
У уторак 12.12.2017. године, проф. Мара Ћирић је са ученицима наше школе присуствовала предавању „NiFoTurizam II“ у Канцеларији за младе Града Ниша.  
Предавачи Милан Стојаковић и Владимир Јовановић су говорили о предузетништву у туризму на примерима из праксе, о одрживом туризму, о значају информисаности јавности и маркетингу у туризму, о Нишу и околини – културно-историјском наслеђу, баштини, потенцијалима за развој заједнице и предузетништва за младе. 
У периоду који је пред нама уследиће радионице/предавања о заштити животне средине, могућностима развоја бизниса и предузетништва на пољима фотографије и одрживог туризма. Циљ је да се што више природних лепота и локација околине Ниша представе младима, како би се подстакли на здраве стилове живота и дружења у природи и са природом. 

У посети Факултету заштите на раду у Нишу
У понедељак 18.09.2017. године, на Факултету заштите на раду у Нишу одржана је трибина на тему “Климатске промене и интелигентна мобилност” у оквиру Европске недеље мобилности која се редовно у Европи одржава од 2000. године. 
Трибина је организована у сарадњи са ЕУ Инфо Кутком из Ниша, организацијом која пружа информације о Европској Унији, њеним институцијама, програмима и фондовима, односно о могућностима које грађани Србије имају у току процеса придруживања ЕУ. 
Чланови еколошке секције проф. Данијела Николић Велков и Драгана Стошић са ученицима IV4 одељења (Средојевић Андреј, Митић Тијана, Станковић Тамара, Стојановић Ненад, Николић Ненад, Стојановић Никола, Петровић Крстина, Голубовић Никола и Петровић Марко) су присуствовали наведеној трибини. 

Дан јабуке у Прехрамбено-хемијској школи у Нишу
Прехрамбено-хемијска школа је обележила 20. октобра Међународни дан јабуке. Наша школа је позната по томе да се бави промовисањем здравих стилова живота, тако да смо се ове године одважили да обележимо овај значајан дан. Као стручна школа трудимо се да испратимо све актуелности, да наши ученици практично примењују све оно што уче на часовима теорије и вежби. 
У оквиру секције „Здрава исхрана – стил живота” наставници Нина Живадиновић, Мара Ћирић, Славица Стојиљковић и Златица Папрић уз учешће ученика III-5 одељења припремили су интересантну, динамичну и ефектну презентацију. Циљ ове секције био је истицање здравственог значаја јабуке и њеног удела у технолошкој производњи прехрамбених производа. Прича о јабуци, прожета народним веровањима и изрекама које прате ово рајско воће, привукла је пажњу слушалаца и постигла изузетан успех. 
Запажена је била и изложба креативних радова коју су осмислиле наставнице Јелена Илић, Данијела Јанковић, Лорена Бранковић и Милена Лазаревић, чланице секције креативних вештина. 
За сам крај ученици су припремили и слатко послужење и показали да се и ту добро сналазе, а гостима су приуштили додатни ужитак. 
Локална ТВ Belle amie је тим поводом боравила у нашој школи, а репортажу коју су сачинили можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=A4P7gFXDArs&feature=push-u&attr_tag=t22hrf1wN0tB-bGt-6.  
Такође, струковно удружење Амасадори одрживог развоја и животне средине су информације, слике и поменуту репортажу објавили и на свом сајту  
http://feeserbia.com/dan-jabuke-u-prehrambeno-hemijskoj-skoli-u-nisu/,  
као и на свом FB профилу www.facebook.com/ecoschoolsserbia/.  

Представници УГ „Плант“ у посети Прехрамбено-хемијској школи
Дана 22.12.2017. године „Плант“ је у Прехрамбено-хемијској школи у Нишу реализовао радионицу у оквиру пројекта „Климатске промене и европске интеграције: Колика је цена загађења?“ који је подржан од стране Европског покрета у Србији. 
Овај пројекат је део већег пројекта „Европа за мене“ који имплементира Европски покрет у Србији уз подршку Делегације Европске уније. Циљ пројекта је да повећа знање грађана Србије о европским вредностима и функционисању Европске уније као и да приближи процес приступања Србије у ЕУ, користи и утицаје на њихов свакодневни живот у процесу преговора. 
Успешна сарадња биће настављена. Очекује нас заједничка акција у граду, која ће се реализовати у марту. Верујемо да је ово само почетак једне дуге и успешне сарадње која ће бити на обострану корист и задовољство. 

У посети Универзитетској библиотеци у Нишу
ЕU Инфо кутак и Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ организовали су Академско предавање „Бука и њене последице“ које је одржао доцент Факултета заштите на раду др. Дарко Михајлов у просторијама Универзитетске библиотеке. 
Чланови еколошке секције проф. Данијела Николић Велков и Драгана Стошић са ученицима III2 одељења Милутиновић Јелисаветом и Милојковић Глоријом, као и ученицима одељења III3, Љубеновић Кристином и Јечменица Катарином су присуствовали 27.11.2017 год. у 17.30 сати Академском предавању . 

ПХС у акцији „ЧЕПеНИнг“
Прехрамбено-хемијска школа се прикључила хуманитарној акцији под називом „ЧЕПеНИнг“ коју је покренула група „Помоћ угроженим Нишлијама“. Циљ ове акције је да се од средстава остварених порадајом чепова купују инвалидска колица и друга ортопедска помагала за особе са инвалидитетом. 
Задовољство нам је што смо и ми постали део ове племените акције и надамо се да ће количине сакупљених чепова бити још веће у периоду који је пред нама. 

Пројекат „Свака лименка се рачуна у Еко-школама“
Пројекат „Свака лименка се рачуна у Еко-школама“ се успешно спроводи у многим земљама Европе, а од 2017. године и у Србији. Прехрамбено-хемијска школа Ниш је 9.10.2017. године постала део кампање сакупљања лименки. Школе које сакупе највеће количине очекују вредне награде од стране RECAN фондације и Амбасадора одрживог развоја и животне средине. 
У циљу промовисања овог пројекта, национални координатор међународног програма Еко-школа у Србији Александра Младеновић је у петак 12.1.2018. год. посетила Прехрамбено-хемијску школу Ниш и том приликом одржала предавање, поделила кутије за сакупљање лименки и промотивни материјал.