ПРЕХРАМБЕНО
ХЕМИЈСКА ШКОЛА
НИШ
Школа
О
Г
Л
А
С
Н
А

Т
А
Б
Л
А
Историјат, основни подаци о школи и органи од значаја за рад установе
 
Д
Е
Л
А
Т
Н
О
С
Т
Г
А
Л
Е
Р
И
Ј
А
У
Ч
Е
Н
И
Ц
И
"МЕЂУНАРОДНИ ПРОГРАМ ЕКО-ШКОЛЕ У СРБИЈИ"
Прехрамбено-хемијска школа се налази у процесу стицања статуса међународне Еко-школе. 
Данас више од 50 земаља у свету спроводи међународни програм Еко-школе, у који је укључено више од 12 милиона ђака и студената. 
Наш циљ је да ускоро постанемо део тог квалитетног модела васпитања и образовања, с обзиром да смо бригу за заштиту животне средине себи поставили као трајну вредност, а могло би се рећи, чак, и као модел живљења. 
Добијен статус међународне Еко-школе
У оквиру Међународног програма Еко-школа у Србији, дана 8.10.2018. год. у Горњем Милановцу је одржан годишњи састанак еко-координатора. Том приликом је координатору Еко-школе Дејану Гичевском уручена зелена застава и Сертификат којим је и званично потврђено да је Прехрамбено-хемијска школа Ниш стекла статус међународне Еко-школе.
Прехрамбено-хемијска школа Ниш у борби за очување животне средине
Пројектни дан Прехрамбено-хемијске школе Ниш: "Екологија на делу кроз уметност и хуманост"
Обележен Светски дан пешачења и Светски дан чишћења
Чланови еколошке секције Прехрамбено-хемијске школе Ниш и њихови наставници су 15. 09. 2018. године учествовали у акцији обележавања Светског дана пешачења и Светског дана чишћења, коју су организовали Еколошка организација „Зелени кључ“ и ПАК Мосор из Ниша.  
Пешачило се од амфитеатра код Официрског дома дуж Нишаве до Брзог брода у периоду од 9.00 до 13.00h заједно са осталим учесницима акције. Током пешачења сакупљан је отпад уз Нишаву, чиме смо желели да jош једном скренемо пажњу на потребу и значај очувања животне средине и подизање еколошке свести. 

Европска недеља мобилности у Нишу
У оквиру Европске недеље мобилности, дана 19. 09.2018. год. ЕУ инфо кутак и Град Ниш су организовали трибину ”Буди мобилан у Нишу“ на којој је било речи о чистим и интелигентним транспортним системима, њиховим бенефитима, као и архитектонско-урбанистичким променама које су Нишу неопходне како би се више користиле алтернативне врсте превоза. Било је речи и о примерима добре праксе широм Европе. 
 
Трибини су присуствовали професор Дејан Гичевски и ученици III и IV разреда, чланови еколошке секције Прехрамбено-хемијске школе Ниш. На трибини су дискутовали мр Мирољуб Станковић, директор ЈП Завода за урбанизам, мр Хаџи Иван Реди, архитекта и проф. др Дејан Богићевић из Високе техничке школе Ниш. Модераторка трибине је била Оливера Милошевић из еколошке организације „Зелени кључ“ 

Градски форум
Дана 19.06.2018. године су Тања Микић-Николић директор Прехрамбено-хемијске школе, професор Горан Ристић са Факултета заштите на раду и Ненад Ђорић руководиоц сектора за сакупљање и транспорт комуналног отпада из ЈКП Медиана били учесници Градског форума, који је реализован у Медија и реформ центру у Нишу, у оквиру програма CONNECT. Модератор форума била је Оливера Милошевић, представник еколошке организације „Зелени кључ“. Тама форума била је „Управљање отпадом у Нишу, значај образовања и осврт на поглавље 27“. Учесници су говорили о одговорном управљању отпадом, о проблемима неадекватног поступања са отпадом, о еколошкој некултури, о значају образовања за заштиту животне средине, како средњошколском, тако и високом и о томе шта ЈКП Медиана предузима да одговорно збрине комунални отпад. Активно учешће на трибини имала је и публика која је на крају постављала питања поменутим учесницима трибине, у првом реду наставница Данијела Николић-Велков и ученици одељења III3. Снимак трибине можете погледати на сајту www.facebook.com/mediareformcentar/videos/1752945628155125/UzpfSTExODMyMDA4ODIyMzc0MToxNzA3ODA4MDg5Mjc0OTI1/
Свет који инспирише
Наша школа се током месеца јуна 2018. год. укључила у пројекат „Свет који инспирише“, који је поред хуманитарног имао и практичан значај. Идеја пројекта је потекла од компаније C&А која се бави текстилом, а организација саме акције је и овог пута припала удружењу АОР. Основни циљ је био да се кроз мрежу Еко-школа сакупи текстил који ће током летњих месеци предшколске установе, Дом за лица ометена у развоју „Срце у јабуци“ из Јабуке и две ШОСО са Умке и из Сомбора искористити за прављење креативних ствари, које ће потом бити представљене на малим изложбама крајем августа у хотелима са Зеленим кључем. У нашој школи је током трајања акције сакупљена знатна количина текстила. И овај пут смо показали да нам је хуманост уз јачање еколошке свести приоритет у раду.
Млади еко-репортери
На конкурсу „Постани (и остани) млади еко-репортер, који је ове године организован под покровитељством ЈП Електропривреда Србије и AOР, ученица Владана Станковић из одељења II4 је освојила друго место у форми фотографије. На конкурсу је учествовало 100 младих Еко-репортера из Србије. Ментор ученици је био Дејан Гичевски. Тема овогодишњег конкурса је била „Енергетска ефикасност очима младих Еко-репортера“.
Официрски дом
Наставници Весна Ристић, Данијела Николић-Велков и Дејан Гичевски су 04.06.2018. год. присуствовали конференцији под називом „Одговорно управљање отпадом и поглавље 27“. Конференција је одржана у регионалној привредној комори у Нишу. Скуп је одржан у сарадњи са ПКС – РПК Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа. Реализатори активности су били удружење Зелени кључ и асоцијација еколошких организација „Зелена листа Србије“. Конференција је настављена пригодним програмом у Официрском дому, у Канцеларији за младе града Ниша, где су ученици наше школе, Гимназије 9. мај и студенти ФЗНР представили изложбу фотографија, резултате истраживања, инфографике, креативне торбице (које су урадили ученици наше школе) и еко-филм. Ученице одељења III3 Кристина Љубеновић, Јана Јовановић и Вера Трајковић су присутнима одржале ПП презентацију под називом „Бирам платнену торбу, а ти? 
Наредног дана је петоро ученика одељења III3 у пратњи наставника Владимира Ноцића обишло погоне е-рециклаже, а потом се придружило другим ученицима у ЕУ инфо кутку, где су размењивали своје утиске и давали изјаве за медије. 

Свака лименка се рачуна
Прехрамбено-хемијска школа је учествовала у пројекту „Свака лименка се рачуна у Еко-школама“, који је отпочео октобра 2017. године, а завршио се 31. маја 2018. године. У Прехрамбено-хемијској школи је у току ове школске године сакупљено 25 kg лименки.
Жирафа Жарко
Еко-пакет креативни конкурс је ове године као тему имао „Биодиверзитет“. Ученица Живковић Кристина из одељења III4 је од употребљене тетра-пак амбалаже направила жирафу. Назив рада је био „Жирафа Жарко“. На основу on line гласања је освојила утешну награду. Ментор учeници је била Лорена Бранковић. Свечаној додели награда која је одржана у ЕУ инфо центру 20. маја у Београду, присуствовала је наведена ученица и Дејан Гичевски, координатор Еко-школе.
Дан вода
Дана 27.03.2018. године представници УГ „Зелени кључ“ су у Прехрамбено-хемијској школи Ниш поводом обележавања Светског дана Вода и Светског дана шума одржали предавање/радионицу под називом: „Заштита и очување вода“. Предавању су присуствовали професори Данијела Николић Велков, Силвана Петковић, Дејан Гичевски и ученици III3 разреда, смера ТЗЖС. Након предавања четири ученице овог одељења су извеле мини експеримент који је показао да детерџенти са зеолитима подједнако ефикасно уклањају нечистоће, као и они са фосфатима, с том разликом што зеолити не загађују животну средину. Све ово недвосмислено указује на потребу куповине детерџената управо са зеолитима, како би сачували животну средину, пре свега наше водотокове.
Реализација Пројектног дана
Прехрамбено-хемијска школа се налази у фази стицања статуса међународне Еко-школе.  
Пројектни дан је само један у низу Еко-корака који су 30.03.2018. године реализовали ученици и наставници наше школе. Тема Пројектног дана је била „Екологија на делу кроз уметност и хуманост“, у складу са радионицама креативних вештина и „ЧЕПеНИнг“ кућица, које су одржане поменутог дана.  
Ученици су присутним родитељима, представницима локалне заједнице и ученицима ОШ „Краљ Петар I“ и „Бранко Mиљковић“ презентовали све активности које су претходиле Пројектном дану. 
На паноу у холу школе објављене су све изреке које су ученици осмислили за Еко-кодекс, Еко-кодекс, сви радови ученика за лого (знак) школе, коначна верзија лога и фотографије ученика чланова Еко-патроле у акцији. 

Енергетска ефикасност очима младих Еко-репортера 
 
Представница удружења Амбасадори одрживог развоја и животне средине Дијана Шарац је 7. 3. 2018. године одржала предавање у нашој школи. Циљ посете је био упознавање наставника и ученика са пројектом који је повезан са програмом Млади Еко- репортери, који се ове године реализује у сарадњи са јавним предузећем Електропривреда Србије. Овогодишња тема конкурса за најбољег Еко-репортера је „Енергетска ефикасност очима младих Еко-репортера“. 
Предавању су присуствовали наставници Драгана Стошић, Славица Стојиљковић, Драгана Гавриловић, Миленовић Александра, Пешић Марија, Иван Ракић, Дејан Гичевски, ученици одељења III4, чланови ученичког парламента свих разреда, као и чланови Еко-патроле из IV3. 

Представници УГ „Зелени кључ“ у посети Прехрамбено-хемијској школи 
 
Дана 23.02.2018. године представнице УГ „Зелени кључ“ су у Прехрамбено-хемијској школи Ниш одржале предавање под називом: „Управљање отпадом, рециклажа и заштита животне средине“. Предавању су присуствовали професори Драгана Стошић, Данијела Николић Велков, Владимир Ноцић, Дејан Гичевски и ученици II3, IV3 и IV4 разреда, смера техничар за заштиту животне средине. 
Након предавања, ученици су имали прилике да погледају видео-снимак нишке депоније начињен путем дрона уз исцрпно објашњење тренутног стања на терену. 
На крају је уследио договор са председницом удружења Оливером Милошевић да се у наредном периоду организује заједнички низ активности у просторијама Прехрамбено-хемијске школе и у самом граду.  

Састанак Одбора Еко-школе 
 
У петак, 02.02.2018. године одржан је састанак Одбора Еко-школе. Чланови Одбора су пред собом имали веома тежак задатак да изаберу 15, од укупно 131 изреке, колико су предложили за Еко-кодекс ученици наше школе. Професор српског језика и књижевности Биљна Вукашиновић је извршила незнатну инверзију речи у реченицама, како би се од тих изрека добио акроним „ПХШНИШЕКОШКОЛА“. Ове изреке су ученици саставили на часовима одељењског стерешине. Треба похвалити ученике одељења IV1 (раз. старешина Весна Ристић) који су предложили чак 30 изрека. Еко-кодекс гласи: 

Природу носимо у срцу, а не на души. 
Хуман човек је пријатељ свих живих бића. 
Штити се од УВ зрака и сачувај своје здравље. 
Нек планета буде чиста да свако лице блиста. 
Изговор немаш, не загађуј! 
Што би била гњаважа, корисна је рециклажа. 
Енергију спаси, светло гаси! 
Концерт дуго потраје ако певаш под тушем. 
Ова земља заслужује да се птице у њу врате. 
Кад је торба у руци, неће бити кеса на грани. 
Обојимо свет, засадимо цвет. 
Дрогу занемарите, здраво се храните и спортом бавите. 
Енергија добијена сечом шума злочин је против природе. 
Користи природне ресурсе за заштиту биља. 
Сети се да је живот дрвета залог за дрво живота. 
 
 
Након првог, уследио је још један час одељењског старешине на коме су ученици имали задатак да осмисле лого Еко-школе, који ће бити придодат постојећем логу, када школа и званично добије статус међународне Еко-школе. Још једном треба похвалити ученике одељења IV1 који су од укупно 14, урадили чак 8 предлога лога. Победнички лого је урадила ученица одељења III1 Тијана Јовановић (раз. старешина Весна Јовић). Затим је професор ликовне уметности Звонимир Николић лого обрадио на рачунару.  

Пројекат „Свака лименка се рачуна у Еко-школама“
Пројекат „Свака лименка се рачуна у Еко-школама“ се успешно спроводи у многим земљама Европе, а од 2017. године и у Србији. Прехрамбено-хемијска школа Ниш је 9.10.2017. године постала део кампање сакупљања лименки. Школе које сакупе највеће количине очекују вредне награде од стране RECAN фондације и Амбасадора одрживог развоја и животне средине. 
У циљу промовисања овог пројекта, национални координатор међународног програма Еко-школа у Србији Александра Младеновић је у петак 12.1.2018. год. посетила Прехрамбено-хемијску школу Ниш и том приликом одржала предавање, поделила кутије за сакупљање лименки и промотивни материјал. 

ПХШ у акцији „ЧЕПеНИнг“
Прехрамбено-хемијска школа се прикључила хуманитарној акцији под називом „ЧЕПеНИнг“ коју је покренула група „Помоћ угроженим Нишлијама“. Циљ ове акције је да се од средстава остварених порадајом чепова купују инвалидска колица и друга ортопедска помагала за особе са инвалидитетом. 
Задовољство нам је што смо и ми постали део ове племените акције и надамо се да ће количине сакупљених чепова бити још веће у периоду који је пред нама. 

У посети Универзитетској библиотеци у Нишу
ЕU Инфо кутак и Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ организовали су Академско предавање „Бука и њене последице“ које је одржао доцент Факултета заштите на раду др. Дарко Михајлов у просторијама Универзитетске библиотеке. 
Чланови еколошке секције проф. Данијела Николић Велков и Драгана Стошић са ученицима III2 одељења Милутиновић Јелисаветом и Милојковић Глоријом, као и ученицима одељења III3, Љубеновић Кристином и Јечменица Катарином су присуствовали 27.11.2017 год. у 17.30 сати Академском предавању . 

Представници УГ „Плант“ у посети Прехрамбено-хемијској школи
Дана 22.12.2017. године „Плант“ је у Прехрамбено-хемијској школи у Нишу реализовао радионицу у оквиру пројекта „Климатске промене и европске интеграције: Колика је цена загађења?“ који је подржан од стране Европског покрета у Србији. 
Овај пројекат је део већег пројекта „Европа за мене“ који имплементира Европски покрет у Србији уз подршку Делегације Европске уније. Циљ пројекта је да повећа знање грађана Србије о европским вредностима и функционисању Европске уније као и да приближи процес приступања Србије у ЕУ, користи и утицаје на њихов свакодневни живот у процесу преговора. 
Успешна сарадња биће настављена. Очекује нас заједничка акција у граду, која ће се реализовати у марту. Верујемо да је ово само почетак једне дуге и успешне сарадње која ће бити на обострану корист и задовољство. 

Дан јабуке у Прехрамбено-хемијској школи у Нишу
Прехрамбено-хемијска школа је обележила 20. октобра Међународни дан јабуке. Наша школа је позната по томе да се бави промовисањем здравих стилова живота, тако да смо се ове године одважили да обележимо овај значајан дан. Као стручна школа трудимо се да испратимо све актуелности, да наши ученици практично примењују све оно што уче на часовима теорије и вежби. 
У оквиру секције „Здрава исхрана – стил живота” наставници Нина Живадиновић, Мара Ћирић, Славица Стојиљковић и Златица Папрић уз учешће ученика III-5 одељења припремили су интересантну, динамичну и ефектну презентацију. Циљ ове секције био је истицање здравственог значаја јабуке и њеног удела у технолошкој производњи прехрамбених производа. Прича о јабуци, прожета народним веровањима и изрекама које прате ово рајско воће, привукла је пажњу слушалаца и постигла изузетан успех. 
Запажена је била и изложба креативних радова коју су осмислиле наставнице Јелена Илић, Данијела Јанковић, Лорена Бранковић и Милена Лазаревић, чланице секције креативних вештина. 
За сам крај ученици су припремили и слатко послужење и показали да се и ту добро сналазе, а гостима су приуштили додатни ужитак. 
Локална ТВ Belle amie је тим поводом боравила у нашој школи, а репортажу коју су сачинили можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=A4P7gFXDArs&feature=push-u&attr_tag=t22hrf1wN0tB-bGt-6.  
Такође, струковно удружење Амасадори одрживог развоја и животне средине су информације, слике и поменуту репортажу објавили и на свом сајту  
http://feeserbia.com/dan-jabuke-u-prehrambeno-hemijskoj-skoli-u-nisu/,  
као и на свом FB профилу www.facebook.com/ecoschoolsserbia/.  

У посети Факултету заштите на раду у Нишу
У понедељак 18.09.2017. године, на Факултету заштите на раду у Нишу одржана је трибина на тему “Климатске промене и интелигентна мобилност” у оквиру Европске недеље мобилности која се редовно у Европи одржава од 2000. године. 
Трибина је организована у сарадњи са ЕУ Инфо Кутком из Ниша, организацијом која пружа информације о Европској Унији, њеним институцијама, програмима и фондовима, односно о могућностима које грађани Србије имају у току процеса придруживања ЕУ. 
Чланови еколошке секције проф. Данијела Николић Велков и Драгана Стошић са ученицима IV4 одељења (Средојевић Андреј, Митић Тијана, Станковић Тамара, Стојановић Ненад, Николић Ненад, Стојановић Никола, Петровић Крстина, Голубовић Никола и Петровић Марко) су присуствовали наведеној трибини. 

У посети Канцеларији за младе Града Ниша
У уторак 12.12.2017. године, проф. Мара Ћирић је са ученицима наше школе присуствовала предавању „NiFoTurizam II“ у Канцеларији за младе Града Ниша.  
Предавачи Милан Стојаковић и Владимир Јовановић су говорили о предузетништву у туризму на примерима из праксе, о одрживом туризму, о значају информисаности јавности и маркетингу у туризму, о Нишу и околини – културно-историјском наслеђу, баштини, потенцијалима за развој заједнице и предузетништва за младе. 
У периоду који је пред нама уследиће радионице/предавања о заштити животне средине, могућностима развоја бизниса и предузетништва на пољима фотографије и одрживог туризма. Циљ је да се што више природних лепота и локација околине Ниша представе младима, како би се подстакли на здраве стилове живота и дружења у природи и са природом. 

Представници УГ „Плант“ у посети Прехрамбено-хемијској школи
Представници нишког невладиног удружења “Плант“ посетили су у понедељак, 11. 12. 2017. године Прехрамбено-хемијску школу. Ова непрофитна организација је основана ради остваривања циљева у области заштите животне средине, унапређења демократских процеса, заштите људских права и развоја и унапређења цивилног друштва. 
Председник удружења „Плант“, Драгана Вукадиновић, одржала је у нашој школи стручно предавање на тему „Сви имамо право на здраву животну средину“. Чланови еколошке секције и ученици смера техничар за заштиту животне средине су се информисали о међународним људским правима, Архуској конвенцији, Кјото протоколу, поглављу 27, загађивачима животне срдине, начинима сортирања и сакупљања отпада, санитарним и дивљим депонијама итд. Практично, ученици су имали прилику да употпуне своја знања о темама које свакодневно обрађују на часовима теорије, вежби и блок наставе коју реализују у оквиру стручних предмета. Предавање је заинтересовало ученике, па је уследила занимљива дискусија. 

Национални оператер међународног програма Еко-школа у посети  
Прехрамбено-хемијској школи 
Прехрамбено-хемијску школу су посетиле Александра Младеновић и Милена Табашевић, национални оператери међународног програма Еко-школа у Србији, у понедељак 11. септембра 2017. године. 
Циљ посете је био преглед постојеће документације и пружање савета у вези са предстојећим еко-корацима. Овом приликом обишле су просторије наше школе, најлешу учионицу у Србији и школску пекару. 
Фотографије снимљене за време боравка у нашој школи су објављене и на сајту Eco-Schools Serbia www.facebook.com/ecoschoolsserbia/.  

Представници ПССС Ниш у посети Прехрамбено-хемијској школи
Представници Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ниш посетили су 7. 11. 2017. године Прехрамбено-хемијску школу Ниш. Том приликом одржали су предавање члановима еколошке секције и ученицима образовних профила техничар за заштиту животне средине и техничар за биотехнологију. 
 
Предавање на тему „Врсте отпада у пољопривреди и његово збрињавање“ привукло је пажњу наших ученика, па је након њега уследила дискусија која је показала велико интересовање за заштиту животне средине и управљање отпадом. 
 
Успешна сарадња са Пољопривредном саветодавном и стручном службом Ниша довела је до заједничког закључка да овакве акције и убудуће треба организовати. 

УЧЕНИЦИ ПРЕХРАМБЕНО-ХЕМИЈСКЕ ШКОЛЕ МЕЂУ НАЈБОЉИМ ЕКО-РЕПОРТЕРИМА У СРБИЈИ !
Ученици Прехрамбено-хемијске школе Владана Станковић, Ненад Ђорђевић и Петар Станковић су написали чланак „Чувари природе из ПРЕ-ХЕМ-а“, у оквиру конкурса „Штеди ресурсе, не бацај, рециклирај“ који је организован у оквиру међународног програма млади еко-репортери.  
На конкурсу је учествовало преко 140 еко-репортера широм Србије и жири састављен од представника удружења „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“, RECAN фондације и стручних сарадника из области уметности и новинарства је доделио нашим ученицима друго место за написани чланак.  
Награде нашим ученицима су додељене на 13. Регионалној конференцији „Животна средина ка Европи – EnE17“, 5. Juna 2017. године у Београду, у просторијама Привредне коморе Србије. Додели награда је присуствовао и ментор Дејан Гичевски. 
Додатне информације о наведеном догађају, као и фотографије, можете погледати на следећа два наведена сајта Амбасадора одрживог развоја и животне средине: