Skip links
Институт Болонја

Наши ученици и професори у Болоњи: Ерасмус+ Мост ка школи будућности

У периоду од 15. до 29. априла 2025. године, наша школа, Прехрамбено-хемијска школа Ниш, реализовала је инспиративну студијску посету Болоњи, у Италији. Ова посета, организована у сарадњи са партнерском организацијом UNISER soc. coop. onlus, пружила је нашим ученицима и наставницима јединствену прилику за усавршавање, учење и упознавање богате италијанске културе.

Програм посете био је интензиван и разноврстан. Први дан био је посвећен доласку, смештају и уводном упознавању са градом кроз вођени туристички обилазак, уз кратки курс италијанског језика како би се олакшала комуникација.

Наредни дани донели су низ стручних активности. Имали смо прилику да посетимо реномиране компаније попут CalipsoLab srl, која се бави производњом козметике и производа за хигијену, и White Lab, где смо се упознали са радом под вођством Dr. Francesce Scandellari и Dr. Chiare Canducci. Ове посете омогућиле су нам увид у практичне аспекте рада у хемијској и козметичкој индустрији.

Део програма био је посвећен и унапређењу дигиталних вештина кроз обуку MovinGeneration у просторијама организације UNISER.

Важан сегмент посете чиниле су и посете италијанским школама. Обишли смо хемијске лабораторије у школама I.I.S. Belluzzi Fioravanti и I.I.S. Aldini Valeriani, где смо имали прилику да видимо како се одвија настава и практичан рад у италијанском образовном систему.

Поред стручног усавршавања, велики значај дат је и упознавању италијанске културе и историје. Обишли смо Универзитетску библиотеку, дивили се архитектури трга Пиазза Маггиоре и чувеним Два торња (Дуе Торри). Посетили смо Минералошку колекцију Универзитета у Болоњи, као и живописне пијаце Mercato di Mezzo и Mercato delle Erbe, где смо доживели аутентични дух града. Незаобилазна је била и посета музеју Officina della Conoscenza / MAST.

Посебно занимљиво било је истраживање света хране у оквиру посете Grand Tour Italia. Кроз интерактивну и ангажујућу туру, упознали смо се са историјом хране коју свакодневно конзумирамо, њеним утицајем на културу и друштво, а на крају туре уживали смо и у дегустацији типичних италијанских производа.

Програм је укључивао и слободно време, које су учесници искористили за самостално истраживање Болоње и њених знаменитости.

Посета је завршена финалним евалуационим састанком у просторијама организације UNISER, где су сумирани утисци и научене лекције.

Ова студијска посета Болоњи била је изузетно корисно и инспиративно искуство за све учеснике. Проширили смо своја знања, стекли нове увиде у примену струке у пракси, унапредили вештине и обогатили се за незабораван културни доживљај. Радујемо се примени стеченог знања и нових идеја у нашем даљем раду!

Ова веб локација користи колачиће за побољшање вашег веб искуства.
Home
Account
Cart
Search